Sprawozdanie Przewodniczącego Zarządu z realizacji budżetu w roku 2016

Mamy już końcówkę stycznia 2017 roku i można spokojnie podsumować realizacje budżetu Rady Osiedla Winiary w roku 2016.

Oprócz tradycyjnych imprez integracyjnych i sportowo – rekreacyjnych dla mieszkańców naszego Osiedla, z których relacje na bieżąco zamieszczaliśmy na naszym facebookowym fan pagu, przeważającą cześć naszego budżetu stanowią inwestycje.

Największym zadaniem jaki w tym roku zrealizowaliśmy była budowa chodnika z dopuszczonym ruchem rowerowym wzdłuż ulicy Piątkowskiej na odcinku od al. Solidarności do ulicy Koronnej. Całkowity koszt tego zadania wyniósł ponad 700 tys. złotych.

Dzięki kwocie w wyskości 45 tys. złotych ze środków finansowych ROW udało się wymienić nawierzchnię na boisku do piłki nożnej w SP 27.

Prawie 40 tys. złotych wydaliśmy na wybudowanie flowparku na Boninie przy boisku XXV LO. Niestety ze względów proceduralnych nie udało się przeprowadzić remontu miejsc postojowych przy wieżowcu na ulicy Piątkowskiej 141. Na to zadanie mieliśmy przeznaczone 30 tys. złotych. W wrześniu podjęliśmy uchwałę, że środki te przeznaczymy dla SP 27 na zakup nowych szafek dla uczniów ( 20 tys. złotych ) i na remont trzeciej bamberskiej kapliczki ( 10 tys. złotych).

Ostatnim naszym zadaniem inwestycyjnym, które rozpoczęliśmy w grudniu ub. roku była budowa miejsc postojowych przy ulicy Źródlanej. Ukończyć inwestycję planujemy w ciągu najbliższych tygodni. Koszt realizacji tej budowy wyniesie prawie 80 tys. złotych.

Ze środków powierzonych Zarząd Dróg Miejskich na zlecenie RO Winiary dokończył remont chodnika na ulicy Bonin oraz chodnik wzdłuż ulicy Szydłowskiej na odcinku od Lazurowej do Wołyńskiej.

Robert Kołaczyk, Przewodniczący Zarządu Osiedla Winiary